MetaX-Blogi

Teemme ketterästi Suomen tutkimusaineistojen metatietovarantoa, joka tulee palvelemaan OKM:n tutkimusaineistopalveluita (esim. TPAS, IDA ja Etsin). Tässä blogissa käsitellään kehityksessä ajankohtaisia ja usein avoimia asioita, eikä mikään tässä esitetty edusta mitään virallisia linjauksia. Sen sijaan toivomme palautetta ja avointa keskustelua.

onsdag 16 maj 2018

Toimijat ja tutkimusaineistot


 Oscar Wilde by Napoleon Sarony - http://hdl.loc.gov/loc.pnp/ppmsca.07756, Public Domain.

Tutkimusaineistoihin ja niiden metatietoihin liittyy monenlaista toimijaa, niin henkilöä kuin organisaatiota. Aineiston kuvailuun liittyvät metatiedot palvelevat erilaisia tarkoituksia. Tiedot tukevat niin oikeuksien hallintaa, viittaamista ja meritoitumista kuin löydettävyyttä ja tiedon linkittymistä.

Eri metatietoformaateissa on kuitenkin erilaisia toimijoita ja rooleja ja ne on määritelty joskus hyvin löyhästi. On curatoria, data stewardia, custoidiania ja kaiken maailman contributortypeä. Asiaa ei helpota sekään, että viittausohjeita halutaan yleensä generoida automaagisesti, jotta niitäkin voi tehdä eri ohjeiden mukaan. Miten voisimme määritellä eri roolit, jotta niitä voisi ohjeistaa selkeästi ja käyttää yhdenmukaisesti!?

Kävimme läpi tavallisimpia metatietomalleja ja päädyimme seuraavanlaiseen hahmotelmaan:

Tekijä

Tämä on se perinteinen aineiston luoja, eli joskus creator, author tai originator. Suhteellisen selkä (vaikka tässäkin kohtaa jotkut tutkijat ilmoittavat organisaationsa ...)

Muu tekijä

Contributor. DataCitessä tähän liittyy iso kasa rooleja, joista vain osa (mutta suuri osa) menee tähän kategoriaan. Eri formaateista löytyy m.m. editor, processor, validator, producer, ...

Omistaja

Omistaminen on ehkä sähköisten aineistojen kohdalla vähän hassu konsepti. Puhummekin mieluummin RightsHolderista.  "Person or institution owning or managing property rights, including intellectual property rights over the resource", sanoo DataCite, jossa ei ole owneria lainkaan. Eli kyseessä on taho, jolla on päätösvaltaa aineistoon ja sen käyttöön liittyvissä kysymyksissä. Ja samalla myös vastuu siitä. Oikeuksien omistajia voi olla useita.

Kuraattori

Tähän haluaisimme henkilön ja hänen yhteystietonsa. Keneltä kysyä, kuka on hoitanut ja huoltanut aineistoa ja osaa kertoa siitä lisää? Käytettyjä termejä ovat curator, custodian, point of contact, data manager ja data steward.

Jakelija

Tämä taho on se perinteinen julkaisija, joka saattaa aineiston käytettäväksi. Metatiedossa kulkee nimellä distributor, publisher tai hosting institution. Tähän kohtaan sopii mieluiten organisaation tieto ja se ilmoitetaan viittauksessa, mikä on järkevää löydettävyyden tukemisen kannalta.


Tällaisella karkealla ryhmittelyllä toivomme sekä auttavamme ohjeistamista että helpottavamme mäppäyksiä. Kuulemme mielellämme millaisia ajatuksia ehdotuksemme herättää!


P.S. Testietsin on muuten avoinna maailmalle. Se on tosiaan tosi testiversio, eli se välillä toimii ja välillä ei. Eikä ole muutenkaan valmis. Mutta ainahan voi vähän kokeilla. Ja kommentoida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar