MetaX-Blogi

Teemme ketterästi Suomen tutkimusaineistojen metatietovarantoa, joka tulee palvelemaan OKM:n tutkimusaineistopalveluita (esim. TPAS, IDA ja Etsin). Tässä blogissa käsitellään kehityksessä ajankohtaisia ja usein avoimia asioita, eikä mikään tässä esitetty edusta mitään virallisia linjauksia. Sen sijaan toivomme palautetta ja avointa keskustelua.

fredag 25 maj 2018

API-pohdintaa

Olemme käyneet hieman läpi millaisia rajapintoja meillä Metaxissa on nyt ensimmäisessä vaiheessa. Kun vanha Etsin poistuu käytöstä kuvailun siirtyessä Qvain-palveluun, Etsimen nykyinen rajapintakin vanhenee. Tulevaisuudessahan ajantasaiset metatiedot löytyvät meiltä MetaXista. Tosin MetaXin APIssa ei ole mitään sen hienompia hakutoiminnallisuuksia (vielä ainakaan) vaan se lähinnä vastaille pid-kyselyihin. Varsinainen indeksinti tehdään Etsimen puolella, mutta siellä taas ei ole täydellisiä tietoja kaikista dataseteistä (esim. vanhat versiot).

Toinen kiinnostava fairdata-rajapinta tulee olemaan Metaxin kyljessä oleva ElasticSearch, joka tarjoaa referenssidatoja, eli relevantteja tunnisteita, joista voi olla hyötyä myös tutkimusorganisaatioille.

Tässä alustava lista varsinaisen Metaxin rajapinnoista (huom: voi vielä muuttua!) Nykyisen Etsimen rajapintojen hyödyntäjien on siis syytä varautua muutoksiin ja olla yhteydessä meihin, jotta voimme auttaa ylimenokauden aikana.

API
URL
Fairdata users
World Access
Comment
OAI-PMH
URN resolving
Read only
Format: DataCite
Dataset/rest/datasets
Writes: Qvain, Etsin, PAS
Reads: Qvain, Etsin, PAS, OD
Read only
For non-service users, the following fields are removed:
  • phone
  • email
Data Catalog/rest/datacatalogs
Writes: Metax, Etsin
Reads: Qvain
Read only
Schemas/rest/schemasReads: Qvain(?)Read onlyServes the schemas used by datacatalogs
File
Writes: IDA
Reads: IDA,OD, PAS
Closed
Contract
Writes: PAS
Reads: PAS
Closed
File Storage
Writes: MetaxClosed
Directories
Writes: Non-writable
Reads: Etsin, Qvain, OD
Closed
Api for browsing files:
  • Frozen files
  • Files associated with a dataset
Api Errors
Writes: Metax
Reads: Metax
ClosedServes details about errors occurred during requests

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar