MetaX-Blogi

Teemme ketterästi Suomen tutkimusaineistojen metatietovarantoa, joka tulee palvelemaan OKM:n tutkimusaineistopalveluita (esim. TPAS, IDA ja Etsin). Tässä blogissa käsitellään kehityksessä ajankohtaisia ja usein avoimia asioita, eikä mikään tässä esitetty edusta mitään virallisia linjauksia. Sen sijaan toivomme palautetta ja avointa keskustelua.

onsdag 4 april 2018

Metaxporukka taas vauhdissa

Edellinen sprinttimme oli eräänlainen välisprintti, kun kehittäjämme pääosin tekivät muita Fairdata-palveluita, mm IDAa ja Etsintä. Tämän sprintin aikana selvittelemme tutkimuksen pitkäaikaissäilytyksen vaatimien metatietojen luonti- ja kirjoitusprosessia sekä mietimme tietojen luovuttamista ulos. Näyttäisi siltä, että ensi askel avaamiseen on OAI-PMH, joka tarjoaa DataCite -formaattia. Valmistaudumme näin myös mahdollisuuteen tulevaisuudessa tarjota DOI-tunnisteita Fairdata.fi-kokonaisuuden palveluille.

Toinen kokonaisuus, joka voisi olla mielenkiintoinen datasetti myös tutkimusorganisaatioille, on ElasticSearchissa olevat referenssidatamme, jossa on tarjolla tunnisteita esimerkiksi tutkimusinfrastruktuureille, tieteenaloille, käyttöoikeusluokille, lisensseille ja sen sellaisille asioille. Joskus nämä ovat primääridataa, joskus muualta kopioitua (esim. Finto).

Eräs asia, jota myös tulemme pohtimaan on Metaxin sisäisten aineistokatalogien kuvauksia ja määritelmiä. Ensinnäkin, jokainen haravointilähde on saa oman kataloginsa. Lisäksi pidämme erillämme IDA:ssa (ida-katalogi) olevat aineistot sekä muut palvelukokonaisuuden "omat" metatiedot (att-katalogi). Näille katalogeille pitää luoda kuvaukset. Ajatukseni on myös tällä hetkellä, että PAS-aineistot olisivat omassa katalogissaan, sillä tällä tavoin näitä aineistoja ja niiden kuvailutietomallia ja metatietoja olisi todennäköisemmin helpompi hallinnoida joustavasti, jos uusia tarpeita ilmenee. Haasteena tässä on ehkä määritellä suhde aineistoversioiden välille, jos tietueet ovat eri katalogeissa.Katalogien tietomalli löytyy Yhteentoimiva Suomi -palvelusta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar