Metax tarjoaa aineistoille ja niiden kuvailuille URN-tunnisteita ja Etsin kuvailusivun. Pitkäaikaissäilytykseen menevät aineistot saavat DataCite-metatiedot. Fairdata-palveluilla on oma DOI-nimiavaruus, josta voidaan tulevaisuudessa tarjota DOI-tunnisteita myös IDA-säilytyspalvelussa oleville aineistoille. DOI-tunnisteita EI anneta Fairdata-palvelukokonaisuuden ulkopuolella säilytettäville aineistoille, koska niiden eheyttä emme voi mitenkään valvoa.
Metaxiin on tarkoitus kerätä mahdollisimman kattavasti tietoa suomalaisen tutkimuksen aineistoista. Siksi voimme kerätä myös aineistojen julkaisutietoja eri lähteistä, joiden laadun suhteen ei ole tarvitse olla niin tiukkoja vaatimuksia. Tästä Metaxiin mahdollisesti luotavasta Legacy-katalogista voidaan tutkia tunnisteita ja niiden avulla hakea alkuperäisiä metatietoja luotetuista tietoarkistoista. Niiden löytyessä, aineiston tiedot kopioitaisiin Metaxin ATT-katalogiin ja ne näkyisivät Etsimessä.
Tällä hetkellä haravoidaan jo uuteenkin järjestelmään metatietoja Kielipankista, Yhteiskuntatieteellisestä tietoarkistosta ja SYKE:n metatietokatalogista. Yliopistojen kanssa on aiemmin käyty keskustelua tietojen siirtämisestä ja useat yliopistot ovat lähiaikoinakin olleet taas yhteydessä asian tiimoilta. Aihe on ollut välillä jäissä palvelu-uudistuksesta johtuen. Ammattikorkeakoulujen puolella järjestelmiä ei ole vielä yhtä paljon, mutta tutkimusaineistopalvelu on pystytetty ainakin SeAMKiin. Myös tutkimuslaitoksilla on hyvin paljon erilaisia tutkimusaineistoja, joiden metatietoja hallinnoidaan erilaisissa järjestelmissä. Tällä hetkellä ainoa käynnissä oleva haravointi on SYKE. Tälläkin puolella on kuitenkin hyviä mahdollisuuksia laajentaa tietojen siirtoa, joko haravoinnin tai kirjoitusrajapinnan kautta. Tärkeää on myös vielä miettiä miten saamme tiedot mahdollisimman tehokkaasti näkyviin kansainvälisissä palveluissa, sekä tietoja haettua hyvin maailmalta kotiin alkuperäislähteistä.
Prioisioinnin suhteen olemme miettineet seuraavanlaisia kriteereitä:
- Metatiedot sisältävät URN- tai DOI-tunnisteen
- Kokonaisuus palvelee suurta määrää tutkijoita
- Tutkimusaineistoja ja metatietoja on paljon
- Tiedot ovat hyvälaatuisia ja sisältävät paljon pysyviä tunnisteita
Tutkimusaineistojen
kopioituja metatietoja voidaan tarjota myös organisaatioille rajapinnan kautta "legacy"-katalogista käytettäväksi. Vaikka ne eivät ole välttämättä hyvälaatuisia, niiden avulla
organisaatiot voisivat rikastaa omaa dataansa ja tutkia julkaisutietoja, eikä
kaikkien organisaatioiden tarvitse itse tuoda dataa eri palveluista.