MetaX-Blogi

Teemme ketterästi Suomen tutkimusaineistojen metatietovarantoa, joka tulee palvelemaan OKM:n tutkimusaineistopalveluita (esim. TPAS, IDA ja Etsin). Tässä blogissa käsitellään kehityksessä ajankohtaisia ja usein avoimia asioita, eikä mikään tässä esitetty edusta mitään virallisia linjauksia. Sen sijaan toivomme palautetta ja avointa keskustelua.

måndag 8 januari 2018

Lomiltapaluu isojen kysymysten äärelle


Ensimmäinen hahmotelma MetaXin softa-arkkitehtuurista


Tänään alkoi joululomien jälkeen uusi sprintti ja palattiin taas hieman paremmin organisoituun toimintamalliin. Lomien jälkeiset keskustelut koskivat muun muassa dokumentaation ja arkkitehtuurikuvien tuottamista. Sovimme myös pysyvien tunnisteiden käytöstä taas vähän lisää ja keskustelimme karttuvien aineistojen asettamista vaatimuksista. Ennen joulua tutkimusaineisto (Dataset) tietomalliin ilmestyi myös Restriction grounds eli assosiaatio, jonka avulla kerrotaan käyttörajoitusten peruste. Muuten käyttöoikeuksien metatiedoista voi lukea lisää viime vuonna julkaistusta selvityksestä,  jonka liitteistä löytää paljon relevanttia tietoa.

Pysyvien tunnisteiden osalta tärkeimpiä ovat tutkimusaineistojen ja aineistokatalogien tunnisteet. Ne tulevat näillä näkymin saamaan urn-muotoiset resolvoituvat tunnisteet. MetaX antaa näitä tunnisteita ja huolehtii siitä, että Kansalliskirjaston resolverilla on oikea tieto kuvailusivujen verkko-osoitteista. Tässä vaiheessa vältämme resolvoituvien tunnisteiden jakamista millekään muulle, ja palvelukokonaisuudessa tullaan operoimaan UUID:n varassa. Pyrimme välttämään semantiikkaa mahdollisimman tarkkaan, jotta tunnisteet olisivat tyhmiä, kuten sekä EU:n että kypsissä tutkimusaineistoyhteyksissä suositellaan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar