MetaX-Blogi

Teemme ketterästi Suomen tutkimusaineistojen metatietovarantoa, joka tulee palvelemaan OKM:n tutkimusaineistopalveluita (esim. TPAS, IDA ja Etsin). Tässä blogissa käsitellään kehityksessä ajankohtaisia ja usein avoimia asioita, eikä mikään tässä esitetty edusta mitään virallisia linjauksia. Sen sijaan toivomme palautetta ja avointa keskustelua.

tisdag 12 december 2017

MetaX elää ja kehittyy


Auringonnousu Keilarannassa

MetaX-metatietovarantoa on nyt tehty neljäntoista sprintin verran. Työskentelemme noin kahden viikon sprinteissä. Tässä uudessa blogissa kerromme kehityksen etenemisestä ja toivomme palautetta ja kommentteja. Blogi on tarkoitettu henkilöille, jotka kehittävät ja ylläpitävät järjestelmiä ja palveluita, jotka tulevaisuudessa mahdollisesti hyödyntävät varantoa. Kehitystyötä tehdään pääosin CSC:llä, mutta meillä on läheistä yhteistyötä myös Kansalliskirjaston kehittäjien kanssa. 
Itse olen juuri aloittanut MetaX:in PO:na ja olen tästä innoissani. MetaX tulee olemaan täysin uudenlainen palvelu, joka palvelee niin IDAa ja tutkimusaineistojen pitkäaikaissäilytystä kuin kansallisia hakupalvelujakin. Tietomalli on uudenlainen ja rakentuu linkitetyn datan varaan. Tämä tarkoittaa, että tulemme kokoamaan tärkeitä referenssitietoja, joita muutkin voivat hyödyntää ja tällä tavoin helpottaa yhteentoimivuutta. Metaxin tietomalleja on useampia, ja niitä ylläpidetään ajantasaisesti IOW-palvelussa. 
MetaX tulee sisältämään useita eri katalogeja. Katalogien tiedot löytyvät omasta rakenteestaan, Research Data Catalog. Lisäksi kuvailemme IDAssa olevia tiedostoja omassa luettelossaan Data Storage Metadata -tietomallia hyödyntäen. Varsinaiset tutkimusaineistojen metatiedot ovat sitten Dataset-mallissa. Kaikki nämä ovat sovelluksia yhteisestä ATT -sovellusprofiilista
Työn edetessä tietomallit muuttuvat, ja joissain kohdissa muutoksia on myös viety ATT-sovellusprofiiliin. Varsinkin MetaX:in mallit saattavat vielä muuttua eli niitä voi vielä hyvin kommentoida ja toivommekin palautetta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar